آموزش

داکت اسپلیت چیست ؟ + معرفی بهترین مدل داکت اسپلیت

داکت اسپلیت

داکت اسپلیت چیست؟ کارکرد و مزایا و معایب آن چیست ؟

در وبسایت صنعت تاسیسات، میخواهیم به بررسی داکت اسپلیت ها بپردازیم. موارد مربوط به تهویه و تهویه مطبوع را باید حتی قبل از ساخت خانه در مرحله طراحی در نظر گرفت. به خصوص اگر قصد دارید یک ساختار یکپارچه برای نصب سیستم های تهویه مطبوع ساختمان خود داشته باشید.
اگر قصد دارید خانه بسازید یا در خانه های قدیمی تعمیرات اساسی انجام دهید، اطلاع از اینکه سیستم داکت اسپلیت کانالی چیست و چگونه کار می کند، بسیار مهم خواهد بود.
شما همه چیز را در مورد مشخصات ساختاری و عملکرد تجهیزات این سیستم را از مقاله ما خواهید آموخت.

داکت اسپلیت یک دستگاه تهویه مطبوع شبیه به کولر گازی اسپلیت دیواری است، اما دارای تعدادی ویژگی خاص است. این ویژگی ها باعث می شود که این دستگاه نسبت به اسپلیت های معمولی دارای برتری باشد. نصب و اجرای این دستگاه نیاز به دانش فنی و تجربه بالایی دارد. زیرا ابتدا باید محل قرارگیری قسمت های مختلف آن در داخل ساختمان مشخص شود و سپس با توجه به کاربری پروژه طراحی صورت گیرد. در زیر به بررسی اجمالی داکت اسپلیت، انواع، اجزا، مزایا و معایب آن و سایر مواردی که در مورد دستگاه داکت اسپلیت برند AUX باید بدانید خواهیم پرداخت.

اسپلیت داکت چیست

انواع داکت اسپلیت را بهتر بشناسیم

تا اینجای مقاله درباره این سیستم تهویه و اینکه چطور کار می کند صحبت کردیم
در اینجا می خواهیم درمورد انواع اسپلیت داکت صحبت کنیم.

» داکت اسپلیت معمولی (on/off) با کمپرسور دور ثابت
یک کمپرسور اسپلیت کانالی معمولی با سرعت دور ثابت کار می کند. یعنی همیشه مقدار ثابتی برق برای خنک کردن مصرف می کند. مثلاً اگر دمای اتاق ۳۰ درجه باشد و بخواهیم بوسیله داکت اسپلیت آن را به ۲۵ درجه برسانیم، کمپرسور با استفاده از مقدار ثابت برق (مثلاً ۱۵ آمپر) روشن می شود و پس از افت دمای محیط خاموش می شود. تا ۲۵ درجه …. سپس با افزایش دمای محیط دوباره روشن می شود و به همان میزان آمپر مصرف می کند.

» داکت اسپلیت اینورتر (Inverter)
باید بدانیم که داکت اسپلیت inverter بر اساس میزان خنک کننده ای که تولید می کند یا تفاوت بین دمای محیط و ترموستات روی دستگاه داکت برق مصرف می کند. به عنوان مثال اگر بخواهیم دمای داخل را از ۳۰ به ۲۵ درجه افزایش دهیم، زمانی که اسپلیت داکت را روشن می کنیم، کمپرسور شروع به مصرف برق می کند (مثلا از ۳ تا ۱۵ آمپر تغییر می کند) تا دمای داخل اتاق به درجه مطلوب برسد. هر چه به دمای مورد نظر نزدیکتر باشد، سرعت دور کمپرسور کمتر می شود که منجر به مصرف انرژی کمتر می شود. مثلاً وقتی به ۲۶ درجه رسید می تواند ۴ آمپر برق بکشد. اما برخلاف داکت اسپلیت معمولی، که در بالا توضیح دادیم، داکت اسپلیت اینورتر هرگز به طور کامل خاموش نمی شود.

داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی چیست؟

اسپلیت داکت (Ducted Split ) یک نوعی از دستگاه تهویه مطبوع به حساب می آید که در پروژه های مسکونی، اداری و تجاری قابل استفاده است. نوع کانالی از کانال های تهویه (کانال گالوانیزه، لوله های پلی یورتان یا فلکسیبل) استفاده می کند و این ویژگی یکی از مواردی است که آن را از اسپلیت های گازی دیواری متمایز می کند. این تمایز همچنین باعث می شود که داکت اسپلیت ها یا همان اسپلیت های کانالی از اسپلیت معمولی برتر باشند، زیرا وجود کانال های تهویه باعث می شود تهویه مطبوع (گرم یا سرد) به طور یکنواخت در تمام قسمت های ساختمان دارای تهویه توزیع شود.
به عبارت دیگر داکت نوعی سیستم گرمایش و سرمایش است که در فصل سرد زمستان محیط را گرم می کند و در فصل گرم تابستان محیط را خنک می کند.

این سیستم از دو قسمت اصلی کندانسور و هواساز تشکیل شده اند. کندانسور از چند قسمت تشکیل شده است: پروانه، کمپرسور، دینام، فین و ..
و هواساز شامل فیلتر، سینی، کویل، دینام، اواپراتور، پروانه و … است.
اسپلیت داکت کانالی عملکردی مشابه اسپلیت و کولر گازی برای خنک کردن محیط دارد، اما برای گرم کردن محیط با گردش آب گرم داخل داکت اسپلیت ، باعث گرم شدن محیط می شود.
داکت اسپلیت ها از دو بخش یونیت داخلی و یونیت خارجی تشکیل شده است. یونیت داخلی این دستگاه زیر سقف کاذب ساختمان ها نصب می شود. در نظر داشته باشید، یونیت داخلی در داخل محیط تهویه شونده و یونیت خارجی در خارج ازمحیط تهویه شونده قرار دارد. و همچنین یونیت داخلی هوای محیط را (از طریق کانال برگشت) دریافت می کند و پس از سرد کردن یا گرم کردن هوا، آن را از طریق کانال رفت توزیع می کند.

کارکرد داکت اسپلیت

مزایای داکت اسپلیت چیست؟

  • راندامان این سیستم بالا است و شما با هزینه‌ای که پرداخت می‌کنید تهویه‌ی بسیار مناسبی خواهید داشت.
  • مصرف برق پایین‌تر در اسپلیت داکت نسبت به کولرهای گازی معمولی
  • صرفه جویی در مصرف آب و برق و قدرت بیشتر نسبت به کولر گازی معمولی
  • نوع کانالی جدیدتر و به روز است و تنظیم دما به صورت خودکار انجام می شود.
  • امکان انتقال هوای تازه‌ی خارج از ساختمان به محیط دارای تهویه وجود دارد
  • هزینه تعمیر و نگهداری در این سیستم پایین است.
  • یونیت داخلی با ارتفاع کمتر و امکان نصب راحتتر در سقف های کاذب محدود
  • توزیع هوای گرم یا سرد بصورت متوازن به درون محیط تهویه شونده (از طریق کانال‌های انتقال هوا)
  • به دلیل فیلتر هوا، هوای مطبوع و بدون آلودگی به محیط تهویه شونده وارد می شود.
  • استفاده از سیستم داکت با کویل آب‌گرم، به دلیل تامین آب‌گرم توسط موتورخانه یا پکیج مقرون به صرفه خواهد بود.
  • استفاده از مبرد R410A سازگار با محیط زیست در این سیستم
  • قابلیت نصب یونیت خارجی با اختلاف ارتفاع ۲۰ متر نسبت به یونیت داخلی
  • حذف کانال کولر آبی و افزایش فضای کاربری واحدهای مسکونی طبقات بالاتر

معایب داکت اسپلیت چیست ؟

  • در صورتیکه در جایی که از این سیستم استفاده می کنید سرمای هوا زیاد باشد ممکن است گرمایش این سیستم، به دلیل ضعیف بودن سیستم گرمایش، جوابگوی نیاز شما نباشد.
  • در این سیستم برای هر یک از محیط های تهویه شونده امکان تنظیم دستی وجود ندارد.
  • اسپلیت داکت باعث تهویه همه قسمت های محیط می شود و این بدین معنی است که اگر محیطی نیاز به تهویه نداشته باشد نیز کار تهویه در آن انجام می شود و این باعث اتلاف انرژی خواهد شد.
  • به این دلیل که این سیستم معمولا در روی سقف کاذب فیکس می شود وهمچنین به این دلیل که از فن استفاده می شود، ممکن است به درستی فیکس نشده و ایجاد سر و صدا داشته باشد و باعث ناراحتی افراد شود.

ظرفیت دستگاه های اسپلیت داکت

منظور از ظرفیت، میزان سرمایش یا گرمایشی است که دستگاه می‌تواند تولید کند که این ظرفیت بر اساس واحد تن تبرید (RT) یا (Btu/hr) اندازه گیری می‌شود. ظرفیت دستگاه باید متناسب با متراژ محیط تهویه شونده انتخاب شود. داکت اسپلیت های معمولی و اینورتر AUX، در ظرفیت های ۱.۵ تا ۵ تن تبرید موجود می باشد.

سیستم گرمایش داکت اسپلیت کانالی

سیستم گرمایش داکت (AUX) در فصل زمستان به دو صورت کار می‌کند.
۱. گرمایش با هیت پمپ (Hear Pump)
۲. گرمایش از طریق کویل آبگرم
حالت گرمایش دستگاه داکت اسپلیت با پمپ حرارتی، به این صورت است که از کمپرسور برای افزایش دما و فشار مبرد استفاده می شود و مبرد با عبور از مبدل حرارتی، گرما را به محیط تهویه شده منتقل می کند. در حالت گرمایش، جهت چرخش مبرد توسط شیر چهار طرفه در چرخه تراکم تبرید معکوس می شود. در مورد پمپ حرارتی، کمپرسور برق زیادی مصرف می کند. بنابراین اگر گرمایش توسط روش های دیگر مثل پکیج، موتورخانه و … قابل تامین باشد، این سیستم گزینه مناسبی برای تامین گرمایش نیست.
اما در حالت بعدی یعنی استفاده از کویل آب گرم، آب داغ از طریق پکیج وارد کویل گرمایشی می شود و حرارت بوسیله فن به محیط تهویه شونده منتقل می شود در این روش به این دلیل که فقط یونیت داخلی کار می کند برق مصرفی کمتر خواهد بود.

موقعیت نصب و جانمایی یونیت خارجی

  1. سایت باید به اندازه کافی محکم باشد که بتواند وزن دستگاه را تحمل کند، از نویز و لرزش جلوگیری کند.
  2. در سایت باید از تابش مستقیم آفتاب جلوگیری شود، در صورت لزوم یک سایه بان، بالای یونیت خارجی نصب شود.
  3. تخلیه آب باران و یخبندان در سایت باید به راحتی انجام شود.
  4. سایت یا محل نصب دستگاه باید به گونه ایی باشد که روبروی یونیت خارجی در مقابل باد شدید قرار نگیرد.
  5. محل نصب دستگاه به گونه ایی باشد که یونیت خارجی تحت تأثیر زباله و روغن و غبار قرار نگیرد.

فضای تعمیر و نگهداری و تهویه این سیستم تهویه

محل نصب با توجه به شکل داده شده، باید فضای کافی برای تهویه راحت داشته باشد، همچنین یونیت خارجی باید بتواند به راحتی هوا را مکش و تخلیه کند. علاوه بر این، فضای کافی برای تعمیر و نگهداری لحاظ شود.

جانمایی داکت اسپلیت

موقعیت نصب و جانمایی یونیت داخلی

همانطور که در شکل مشخص است فواصل لازم جهت قرارگیری یونیت داخلی در سقف کاذب از هر طرف مشخص می باشد.

نصب داکت اسپلیتمزایای استفاده از داکت اسپلیت نسبت به کولرآبی

این سیستم از نظر تکنولوژی ساخت و تولید بسیار پیشرفته تر از کولرآبی می باشد و از نظر مقایسه در یک سطح قرار ندارند ولی با این وجود برخی از تفاوت های این دو دستگاه به شرح زیر است:

  • از نظر حجم و سایز تفاوت عمده ای بین اسپلیت کانالی و کولر آبی وجود دارد
  • داکت اسپلیت رطوبت را جذب می کند اما کولر آبی تولید رطوبت دارد.
  • اسپلیت کانالی قابلیت کنترل دارد ولی در کولر آبی اینگونه نیست.
  • مصرف انرژی و برق این سیستم بیشتر از کولر آبی است ولی با توجه به مصرف همزمان آب و برق در کولر آبی در دراز مدت قطعا داکت اسپلیت به صرفه خواهد بود.
  • کیفیت سرمایش داکت اسپلیت بسیار بیشتر از کولر آبی است.
  • داکت اسپلیت هم قابلیت سرمایش و هم گرمایش را داراست ولی در کولر آبی فقط سرما تولید می شود.
  • بازده انرژی داکت اسپلیت بسیار بیشتر از کولر آبی می باشد.
  • داکت اسپلیت هوای تهویه شده را وارد ساختمان می کند و با توجه به آلودگی هوا گزینه بسیار مناسب تری نسبت به کولر آبی است.

شما میتوانید از اینجا تمامی محصولات داکت اسپلیت فروشگاه صنعت تاسیسات را مشاهده نمایید.

تعمیر و سرویس سیستم های اسپلیت داکت

در این مقاله کاملا توضیح دادیم که این سیستم چیست، چه انواعی دارد، چگونه کار می‌کند و تفاوت آن نسبت به دیگر سیستم های تهویه مطبوع چیست .
اما این سیستم ها نیاز به سرویس های دوره ای و همین طور نصب صحیح و اصولی دارد و تمام این موارد نیاز به شناخت یک گروه حرفه ای دارد که بتوانید به راحتی تمام مراحل کار را بسپارید و حتی بعد از نصب هم نگران تعمیرات احتمالی و سرویس های دوره ای نباشید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *